Sugar and sweeteners

Customised technologies for sugar grinding

Due to their diversity, different sweeteners are processed in very different ways. The demands placed on size reduction technology range from high throughput rates for household sugar and uniform particle sizes for sugar blends to sugar conditioning for shelf-stable icing sugar.

In addition, monosaccharides and polysaccharides (dextrose, glucose, sucrose, maltose, galactose and fructose) with particle sizes < 200 µm pose a high explosion risk, meaning that machines and systems need to be explosion-protected in accordance with international directives and standards.

We have taken on these challenges: We are revolutionising the sugar milling market with easy-to-integrate, explosion-protected system concepts that we custom-design according to your preferences and requirements.

Cukier

Mielenie i proszkowanie w pełnym zakresie od grubego do drobnego. Skuteczność i wydajność.

Cukier jako pojęcie nadrzędne ma w szczegółach wiele form i zastosowań. Cukier kryształ, cukier puder, cukier drobny, piaskowy, rycynowy lub cukier instant sind to tylko kilka z nich.

Wszystkie korzyści w skrócie:

 

  • Stopień rozdrobnienia od 10 do 300 µm
  • Ostra granica nadziarna
  • Ochrona przeciwwybuchowa, zgodna z obowiązującymi wytycznymi ATEX
  • Stałe sterowanie procesem dzięki kontrolowanej temperaturze i wilgotności
  • Produkcja o niskim zapyleniu
  • Wysoka przepustowość
  • Kompaktowy, ergonomiczny montaż
  • Niskie zużycie energii

Cukier jest na ustach wszystkich i wszyscy go spożywają: w wypiekach, wyrobach cukierniczych, lodach czy daniach gotowych. Dlatego wielu producentom opłaca się kupić tanio cukier kryształ i samodzielnie rozdrobnić go w pożądanym stopniu.

Sugarplex SX: Ponad dziesięć lat temu wprowadziliśmy na rynek młyn cukrowniczy Sugarplex SX, aby spełnić specjalne wymagania dotyczące rozdrabniania produktu.
Młyn palcowy ze stali nierdzewnej w wersji odpornej na uderzenia ciśnieniowe wytwarza cukier puder bez użycia wyposażenia dodatkowego w postaci filtrów i wentylatorów.

Sugarplex Flow: Ponieważ klienci i użytkownicy życzyli sobie, aby cukier puder był łatwy do przechowywania, młyn Sugarplex został w znacznym stopniu udoskonalony i tak powstał Sugarplex Flow!
Nowość? Rekrystalizacja przebiega w całości w młynie – bez zastosowania dodatków w trybie pracy ciągłej.

W celu zwiększenia zakresu zastosowań cukru domowego, firma Hosokawa Alpine przedstawia procesy polegające na mechanicznym powiększaniu ziarna, takie jak zagęszczanie i granulowanie. W produkcji cukru gradowego wielkość ziarna wynosi zazwyczaj 1,5 – 5,0 mm. Do zastosowań końcowych przy tej wielkości ziarna należy cukier jako posypka do dekoracji ciast, ciasteczek i innych wyrobów cukierniczych.

Zagęszczanie usprawnia transport i przenoszenie cukru. Transport przepływowy oraz bardziej precyzyjne dozowanie i zwiększone pojemności magazynowe to zalety podczas przetwarzania cukru.

Słodycze

Wyroby cukiernicze i wypieki

Sosy

Sosy, dipy, dressingi

Kremy, lody i pomady

Napoje

Napoje

Cukier puder

Cukier puder

Cukier zagęszczony

Cukier zagęszczony

Proces produkcji

NOWOŚĆ: ŁATWY DO PRZECHOWYWANIA CUKIER PUDER

wytwarzany w jednej i tej samej instalacji

Świeżo zmielony cukier jest bezpostaciowy, łatwo wchłania wilgoć i ma tendencję do tworzenia grudek. Konwencjonalne procesy wymagają dodatkowych dodatków lub mieszalników, które nie tylko zajmują dużo miejsca, są czasochłonne i wymagają konserwacji, ale także są wiążą się z produkcją seryjną.

Producenci coraz głośniej dopominają się o uproszczony i elastyczny proces produkcji cukru stabilnego w magazynie poprzez całkowitą rekrystalizację. Firma Hosokawa Alpine podjęła to wyzwanie i przedstawia rozwiązanie w postaci Sugarplex Flow: Dzięki innowacyjnemu sterowaniu procesem podczas mielenia, śruby regulacyjne – od zdefiniowanej wilgotności do precyzyjnej regulacji temperatury i zoptymalizowanego czasu przebywania – są perfekcyjnie skoordynowane. Rozbitemu, amorficznemu kryształowi cukru można w kontrolowany sposób nadać stabilny kształt.

Produkt opuszcza młyn całkowicie zrekrystalizowany i stabilny podczas przechowywania, bez tendencji do tworzenia osadów i zbrylania.

ZOPTYMALIZUJ SWOJĄ PRODUKCJĘ

Dzięki Sugarplex Flow

  • Pełna rekrystalizacja w młynie oszczędza miejsce i zmniejsza liczbę etapów procesu
  • Łatwy do przechowywania cukier puder bez dodatków
  • Najwyższa jakość magazynowania i produkcji wyrobów cukierniczych
  • Bardziej elastyczny i bezpieczny proces dzięki pracy ciągłej

 

Wszystkie szczegóły dotyczące Sugarplex Flow 

INSTALACJE DO ROZDRABNIANIA CUKRU

Skonfigurowane zgodnie z Państwa życzeniami

Czy macie Państwo indywidualne wymagania dotyczące instalacji do rozdrabniania cukru, np. jeszcze większy stopień rozdrobnienia? Porozmawiajcie zatem z nami! Wspólnie znajdziemy rozwiązanie, które najbardziej Państwu odpowiada i pasuje do produkcji cukru w Państwa zakładzie.

Poproś o poradę teraz

Zamienniki i mieszanki cukru

Mielenie i proszkowanie w celu uzyskania jednolitego produktu końcowego o wszechstronnym zastosowaniu.

Benefíciese de nuestra experiencia acumulada durante muchos años en la molienda de otros sustitutos del azúcar, como la stevia o los alcoholes de azúcar.
¿Quiere mezclar el azúcar con otros componentes como el cacao o el café? Le ofrecemos soluciones de sistemas individuales.
Póngase en contacto con nosotros.

Brochure Sugar Conditioning
Brochure Sugarplex SX

Twój kontakt

Podaj nam swoją branżę i skąd pochodzisz.