Przyprawy

Delikatna obróbka

doskonały smak

Przyprawy, zioła lecznicze, herbata i korzenie

Delikatne rozdrabnianie z zachowaniem najwyższej jakości.

Przyprawy i zioła są produktami naturalnymi, które powinny być zmieniane przez obróbkę mechaniczną jedynie pod względem formy i jak najmniej przy tym obciążane. Skuteczne przetwarzanie przypraw i ziół stanowi złożone wyzwanie dla procesu obróbki i jest jednym z najtrudniejszych zadań w technologii rozdrabniania.

Każdy proces przetwarzania jest indywidualny i zależy od wymagań klienta oraz różnych właściwości produktu. Poza twardością, wielkością, kolorem, zawartością oleju, wytrzymałością na ścinanie i gęstością przypraw, ziół leczniczych, suszonych warzyw lub korzeni przeznaczonych do przetworzenia, ważną rolę odgrywają również różnice jakościowe wynikające z naturalnego pochodzenia.

W tym procesie oznacza to uwzględnienie zużycia, zmian temperatury oraz zagrożenia pożarem i wybuchem. W tym kontekście istotną rolę odgrywa zawartość olejku eterycznego. Decyduje ona o późniejszej wartości rynkowej, a także o intensywności aromatu w zastosowaniu końcowym. Z tego powodu przyprawy muszą być przetwarzane bardzo delikatnie, na przykład poprzez mielenie kriogeniczne z użyciem azotu lub kondycjonowanego powietrza.

Kompletne rozwiązania w zakresie przetwarzania przypraw, ziół, herbat i korzeni

  • Przesiewanie, cięcie, mielenie drobne i kriogeniczne z jednego źródła
  • Indywidualnie skonfigurowane maszyny i systemy
  • Ponad 120 lat doświadczenia w realizacji procesów
  • Możliwość przetestowania produktów w naszych centrach technicznych

Czyszczenie

Lekkich i ciężkich zanieczyszczeń

Klasyfikator zygzakowy MZM Multi-Plex usuwa z produktu zanieczyszczenia lekkie (np. włosy, plastik, papier) i ciężkie (np. kamienie, łodygi, części metalowe). W zależności od produktu, frakcja jest wykorzystywana jako produkt końcowy lub do dalszego przetwarzania.

  • Dostępne liczne rozmiary
  • Wykonanie jako klasyfikator jedno- lub wielorurowy do ostrych separacji w zakresie d97 =od ok. 0,3 do 10 mm
  • Wydajność od kilku kg/h do 200 t/h
  • Prosta obsługa
  • Niski poziom konserwacji i zużycia
  • Wysoka niezawodność produkcji
Obszary zastosowania

Hibiskus

Herbata

Kolendra

Kruszenie i cięcie

Przypraw, ziół i herbaty

Przyprawy, zioła i herbata są rozdrabniane w granulat o jednolitej, czystej strukturze i niskiej zawartości pyłu za pomocą granulatora Rotoplex. Wirnik tnący granulatora wytwarza produkty drobno- i gruboziarniste. Typowym obszarem zastosowania jest zatem wstępne rozdrabnianie dużych przypraw jako etap poprzedzający drobne mielenie.

Obszary zastosowania

Imbir

Oregano

Kasztany

Chili

Czosnek

Herbata owocowa

Drobne mielenie z maksymalną elastycznością

Dla różnych przypraw i wymagań rynku

Młyn udarowy Ultraplex UPZ do drobnego mielenia jest uniwersalnym młynem do przypraw, ponieważ można w nim elastycznie stosować różne narzędzia mielące, a prędkość obrotowa wirnika jest regulowana. Jest on pierwszym wyborem w przypadku przypraw korzennych, nasion, skórek i łupin owoców o dużej zawartości popiołu oraz bardzo twardych strąków nasiennych, takich jak owoce dzikiej róży. Charakterystyka mielenia, wydajność i jakość produktu zależą od zawartości wilgoci, czystości, zawartości olejku eterycznego i pochodzenia. Drzwiczki młyna można otworzyć pod szerokim kątem, co ułatwia czyszczenie.

  • Dostępne różne rozmiary
  • Duża elastyczność dzięki łatwo wymienialnym narzędziom mielącym
  • Wysoki stopień rozdrobnienia z ograniczeniem nadziarna
  • Doskonałe do włóknistych korzeni i przypraw
  • Łatwe czyszczenie i dobra dostępność
  • Dostępna ochrona przed wybuchem pyłu
  • Przechowywanie zabezpieczone przed wnikaniem pyłu przez przedmuchiwanie powietrzem
  • Niskie zapotrzebowanie na energię

 

1  Zbiornik zasypowy   2  Ślimak dozujący 3  Separator metali 
4  Młyn udarowy UPZ do drobnego mielenia  5   Filtr automatyczny  6  Dmuchawa 
7  Zawory przeciwwybuchowe 8  Szafa sterownicza

Drobne mielenie z maksymalną wydajnością

W przypadku oleistych nasion przypraw

Dwie napędzane przeciwbieżnie tarcze trzpieniowe młyna palcowego Contraplex CW II w połączeniu z obudową o specjalnym kształcie kropli sprawiają, że powstaje mniej osadów. W ten sposób umożliwiają wydłużenie czasu produkcji w przypadku trudnych produktów. W trybie pracy przeciwbieżnej młyn CW II osiąga znacznie wyższe prędkości względne niż młyn udarowy UPZ do drobnego mielenia. Stopień rozdrobnienia można regulować poprzez zmianę prędkości obrotowej tarcz trzpieniowych. Dzięki szerokokomorowej obudowie idealnie przetwarzane mogą być produkty wilgotne, tłuste i lepkie, takie jak gałka muszkatołowa, kardamon czy gorczyca. Materiał wsadowy jest często kruszony przez intensywne mieszanie z użyciem ciekłego azotu.

  • Dostępne różne rozmiary
  • Prosty dostęp do obszaru mielenia ułatwiający czyszczenie i konserwację
  • Drobniejsze mielenie: wyższe prędkości umożliwiają lepszą deaglomerację i tym samym uzyskanie najdrobniejszych produktów
  • Napędy bezprzekładniowe pozwalają uniknąć zanieczyszczenia obszaru produkcyjnego
  • Niskie zużycie energii

 

1  Zbiornik zasypowy   2  Ślimak dozujący 3  Separator metali 
4  Młyn udarowy CW II do drobnego mielenia  5   Filtr automatyczny  6  Dmuchawa 
7  Zawory przeciwwybuchowe 8  Szafa sterownicza

Drobne mielenie kriogeniczne

Stabilność procesu i wysoki stopień rozdrobnienia w przypadku produktów oleistych

Podczas mielenia wytwarzane jest ciepło, co ma dwa skutki: z jednej strony olejki eteryczne odparowują, a z drugiej tłuszcze nieodporne na wysoką temperaturę topią się. W najgorszym przypadku może to prowadzić do powstawania osadów na elementach mielących, co powoduje zablokowanie całego młyna i jego zatrzymanie. Zapobiega temu mielenie kriogeniczne z zastosowaniem ciekłego azotu jako czynnika chłodzącego. W tym przypadku czynnik chłodzący może być wstrzykiwany bezpośrednio do młyna lub materiał może zostać wstępnie schłodzony i skruszony w spirali chłodzącej.

Ponieważ straty olejków eterycznych są znacznie mniejsze podczas mielenia kriogenicznego niż podczas mielenia w temperaturze pokojowej, smak i aromat mogą ulec poprawie. Ponadto wydajność mielenia jest około dwukrotnie wyższa, a ryzyko pożaru – wyeliminowane.

Wyposażenie do mielenia kriogenicznego

Systemy te są zaprojektowane specjalnie do pracy w warunkach kriogenicznych. Należą do nich:

  • izolowane próżniowo zbiorniki azotu, przewody rurowe i węże (dostarczane przez klienta)
  • izolacja obiegu zamkniętego
  • konstrukcja ze stali nierdzewnej ze względu na kondensację
  • zespół zaworu regulacyjnego kriogenicznego do dokładnego dozowania wymaganej ilości ciekłego azotu
  • wirująca spirala chłodząca do chłodzenia materiału wsadowego
  • regulator temperatury, monitorowanie tlenu

 

1  Zbiornik zasypowy  2  Ślimak dozujący  3  Separator metali 4  Spirala chłodząca
5 Młyn udarowy CW II do drobnego mielenia  6  Filtr automatyczny  7  Dmuchawa 8  Szafa sterownicza

Inne elementy procesu

Przy przetwarzaniu przypraw, ziół, herbaty i korzeni

Wspólnie z naszymi partnerami z Grupy Hosokawa Micron możemy również zająć się innymi elementami procesu produkcji przypraw:

Systemy obróbki przypraw dostosowane do indywidualnych wymagań

Skonfigurowane specjalnie dla klienta

Każda przyprawa, zioło i herbata ma swoje własne wymagania dotyczące maszyn i systemów. Dlatego też konfigurujemy systemy pod kątem indywidualnego procesu obróbki przypraw zgodnie z życzeniami i wymaganiami klienta. Nie wiesz, który proces jest najodpowiedniejszy dla Ciebie? Chętnie doradzimy ‒ skontaktuj się z nami!

Przetestuj przed zakupem: W naszym centrum technicznym można przetestować produkty z użyciem własnych materiałów doświadczalnych. Dzięki temu można przekonać się o jakości naszych systemów.

Broszura Spice processing

Twój kontakt

Podaj nam swoją branżę i skąd pochodzisz.