Przyprawy

Przyprawy, zioła lecznicze, herbata i korzenie

Klasyfikacja, cięcie, mielenie drobnoziarniste i mielenie kriogeniczne.

Przyprawy i zioła są produktami naturalnymi, które powinny być zmieniane przez obróbkę mechaniczną jedynie pod względem formy i jak najmniej przy tym obciążane. Skuteczne przetwarzanie przypraw i ziół stanowi złożone wyzwania dla procesu obróbki. Wyzwania są różne – od różnorodności przypraw, ziół leczniczych, suszonych warzyw lub korzeni, które mają zostać przetworzone, poprzez ich właściwości, takie jak zawartość oleju i włóknistość, po różnice jakościowe wynikające z naturalnego pochodzenia. Dogłębna znajomość procesu produkcyjnego w połączeniu z indywidualnie dopasowaną technologią procesową stanowią podstawę optymalnego produktu końcowego.

Rozwiązania dla

  • Przyprawy i korzenie
  • Zioła lecznicze i herbaty

Przyprawy i korzenie

Klasyfikacja, cięcie, mielenie drobne i kriogeniczne z zachowaniem najwyższej jakości.

Mielenie przypraw jest jednym z najtrudniejszych zadań w technologii mielenia.

Każdy etap przetwarzania jest indywidualny i zależy od wymagań klienta oraz różnych właściwości produktu.
Te różnice odmianowe i regionalne mogą obejmować twardość, wielkość, kolor, zawartość oleju, wytrzymałość na ścinanie i ciągliwość. W tym procesie oznacza to uwzględnienie zużycia, zmian temperatury, zagrożenia pożarowego i wybuchowego. W tym kontekście istotną rolę odgrywa zawartość olejku eterycznego. Decyduje ona o późniejszej wartości rynkowej, a także o intensywności aromatu w zastosowaniu końcowym. Z tego powodu przyprawy muszą być przetwarzane bardzo delikatnie, na przykład poprzez mielenie kriogeniczne z użyciem azotu lub kondycjonowanego powietrza.

Wybór odpowiedniej maszyny do przetwarzania przypraw bez kompromisów jest możliwy dzięki szerokiemu portfolio maszyn. Hosokawa Alpine oferuje rozwiązania dostosowane do potrzeb klienta dla wszystkich procesów rozdrabniania przypraw.

  • Maszyny do czyszczenia, kruszenia, cięcia
  • Systemy z ochroną przeciwwybuchową do mielenia drobnego, mielenia na zimno, mieszania i zagęszczania
  • Przetwarzanie wszystkich przypraw, takich jak papryka chili, kolendra, pieprz, kminek, gałka muszkatołowa, szafran i innych
    np. do sosów, zup, mieszanek przyprawowych lub do bezpośredniego spożycia
Przyprawy

Przyprawy w proszku

Frytki

Dipy i sosy

Aromat przekąsek

Aromat przekąsek

Zioła lecznicze i herbata

Klasyfikacja, cięcie, mielenie drobne i zagęszczanie.

Podobnie jak w przypadku przypraw, przy przetwarzaniu ziół leczniczych i herbat szczególnie ważne jest zachowanie składników w celu uzyskania dobrego aromatu w późniejszym stosowaniu.

Rodzaje herbat i mieszanki herbaciane stanowią przy tym różnorodne wyzwania dla technologii obróbki mechanicznej. Mogą to być różnice odmianowe i regionalne, takie jak twardość, wielkość, kolor, zawartość oleju, wytrzymałość na ścinanie i ciągliwość. Ponadto maszyny i systemy muszą zostać dostosowane do parametrów produkcyjnych w zakresie wilgotności powietrza i temperatury panujących w regionach pochodzenia i przetwarzania.

  • Produkcja herbaty grubo ciętej do naparu herbacianego
  • Produkcja dokładnie frakcjonowanej, niskopylnej herbaty drobno ciętej do torebek z naparem herbacianym
  • Wytwarzanie produktów wstępnych do dalszych procesów, takich jak procesy ekstrakcji
  • Oddzielanie lub oczyszczanie liści/łodyg od pestek, np. pestek owoców dzikiej róży
  • Drobne mielenie naturalnie występujących leków z korzeni, liści i kory do stosowania jako składniki aktywne w tabletkach i maściach
  • Wytwarzanie granulek produktu z drobnego pyłu
  • Ultradrobne mielenie herbaty, takiej jak zielona herbata, herbata owocowa, herbata ziołowa, jak również herbaty z imbiru, kurkumy, cynamonu, waleriany, trawy cytrynowej, lukrecji, pomarańczy, mięty, żeń-szenia, hibiskusa itp.
Herbata

Herbata grubo i drobno cięta

Mrożona herbata

Aromatyzacja napojów

Cytryna

Zastosowania medyczne

Download
Broszura Spices, tea, dried vegetables
Download

Twój kontakt

Podaj nam swoją branżę i skąd pochodzisz.