ZPS Carob Grinding

Najdrobniejsze mielenie za pomocą młyna klasyfikacyjnego ZPS

Proszek z karob: Super jedzenie, bardzo dobre

Spożywane świeże lub suszone, przerabiane na syrop lub fermentowane na napoje alkoholowe: owoce drzewa karobowego, znane również jako strąki szarańczynu, uprawiane są głównie w regionie Morza Śródziemnego i od wieków cieszą się popularnością jako uniwersalny produkt spożywczy.

Obecnie również przemysł spożywczy w coraz większym stopniu wykorzystuje pozytywne, funkcjonalne właściwości tej pożywnej rośliny strączkowej. Ze względu na swoje właściwości odżywcze i rozwój nowych rynków proszek karobowy jest wysoko ceniony w żywieniu. Ten naturalny składnik jest dobrym dostarczycielem energii i zawiera liczne bioaktywne składniki i błonniki, jak również minerały i witaminy. Jego zawartość tłuszczu wynosi 0%.

Dzięki swojemu karmelowemu smakowi proszek karobowy jest optymalnym zamiennikiem kakao i popularnym składnikiem past kanapkowych czy deserów. Można wtedy zrezygnować z cukru lub innych substancji słodzących.

„Szukaliśmy instalacji do mielenia zaprojektowanej z myślą o najwyższej końcowej dokładności przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej przepustowości.”

Enrique Pérez Martínez, Dyrektor Zarządzający w Pedro Pérez Martínez S.L.

Tradycyjna firma z najnowszą technologią

Przedsiębiorstwem, które od 1963 r. specjalizuje się w przetwarzaniu strąków karobu i wytwarzaniu wysokiej jakości produktów z tego owocu, jest Pedro Pérez Martínez S.L. z Hiszpanii. Produkty firmy, początkowo przeznaczone głównie jako pasza dla rolników z regionu, są obecnie sprzedawane na całym świecie i mają szeroki zakres zastosowań, od żywności dla ludzi po paszę dla zwierząt.

Zarówno surowe, jak i osuszone: firmie Pedro Pérez udaje się pokryć cały zakres klas wielkości – od ponad 8 mm do poniżej 1 mm wielkości cząstek. Dzięki temu firma jest jednym z wiodących dostawców karobu dla światowego przemysłu paszowego i spożywczego. Następnie spektrum usług powinno zostać rozszerzone o ultradrobno zmieloną mączkę karobową.

„Szukaliśmy instalacji do mielenia zaprojektowanej z myślą o najwyższej końcowej dokładności przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej przepustowości” – mówi Dyrektor Zarządzający Enrique Pérez Martínez, wskazując na kontekst.

W rezultacie, od początku 2019 roku w Pedro Pérez pracuje młyn Hosokawa Alpine Zirkoplex ZPS 630. Liczne zalety młyna klasyfikacyjnego Alpine, takie jak bezstopniowa regulacja rozdrobnienia lub chłodne mielenie dzięki dużemu natężeniu przepływu powietrza, przekonały hiszpańskiego specjalistę od rozdrabniania. „Czynnikiem decydującym o wyborze młyna była możliwość przeprowadzenia testów na skalę produkcyjną w wewnętrznym centrum technicznym firmy Hosokawa Alpine” – mówi Enrique Pérez Martínez, wyjaśniając zakup instalacji.

Zaawansowany technologicznie sprzęt do mielenia dla specjalnych wymagań

Hosokawa Alpine ma bogate doświadczenie w przetwarzaniu zagęszczaczy. Producent maszyn z Augsburga zajmuje się całym łańcuchem technologicznym, od kruszenia, przez suszenie i mielenie, aż po mieszanie.

Zirkoplex ZPS jest dokładnie dostosowany do wymagań w Pedro Pérez i gwarantuje zgodność z najwyższymi wymogami bezpieczeństwa i higieny, jak również niezbędną stabilność procesów. Młyn klasyfikacyjny przekonuje wysoką wydajnością w zakresie rozdrobnienia od 75 do 200 µm przy jednocześnie niskim zużyciu energii.

Ponieważ wiadomo, że proszek karobowy o takim rozdrobnieniu jest materiałem wybuchowym, zastosowany młyn Hosokawa Alpine ZPS jest zgodny z przepisami ATEX i został wykonany w Pedro Pérez w konstrukcji odpornej na wstrząsy ciśnieniowe do 1,4 bara.

Zaawansowany proces produkcji: Zirkoplex ZPS zapewnia najwyższą jakość

„Najwyższa jakość to jedyna droga do pełnej satysfakcji.” Zgodnie z tą myślą przewodnią firmy Pedro Pérez proces produkcji ultradrobno zmielonego proszku karobowego rozpoczyna się od kontroli jakości każdego pojedynczego strąka. Jeśli strąki spełniają wysokie wymagania, są wstępnie mielone, przesiewane, oczyszczane z zanieczyszczeń i transportowane do młyna za pomocą przenośnika pneumatycznego. Kolejny etap, mikronizację do pożądanego końcowego stopnia rozdrobnienia 97% < 75µm, wykonuje młyn klasyfikacyjny Hosokawa Alpine ZPS.

„Nasi inżynierowie elektrycy połączyli się online z zakładem w Hiszpanii i zainstalowali ustawienia w automatyce procesowej. Zapewniło to optymalną jakość produktu na miejscu."

Jürgen Zeller, Menedżer ds. Sprzedaży w Hosokawa Alpine.

Myślenie globalne: serwis i praca zespołowa we współpracy międzynarodowej

Testy projektowe w centrum technicznym w Augsburgu, koordynacja poprzez przedstawiciela handlowego, uruchomienie w Hiszpanii – współpraca pomiędzy Hosokawa Alpine i Pedro Pérez charakteryzowała się międzynarodowymi procedurami: „Dobrze skoordynowana i jasna komunikacja była niezwykle ważna w tym projekcie. To był jedyny sposób, aby znaleźć najlepsze rozwiązanie dla tego specjalnego zastosowania. Ku naszemu zadowoleniu, zarządzanie projektem pomiędzy niemieckim producentem Hosokawa Alpine i hiszpańskim przedstawicielem handlowym Clave XXI, S.L. przebiegało bezproblemowo” – podsumowuje Jürgen Zeller, Menedżer ds. Sprzedaży w Hosokawa Alpine.

Nowoczesne, międzynarodowe środowisko projektowe wymaga kreatywnych rozwiązań: oprócz współpracy Hosokawa Alpine zyskuje również dzięki swoim kompleksowym usługom serwisowym. Przykładowo, problemy w zakładzie w Hiszpanii mogły zostać rozwiązane z Niemiec za pomocą systemu zdalnej konserwacji: „Nasi inżynierowie elektrycy połączyli się online z zakładem w Hiszpanii i zainstalowali ustawienia w automatyce procesowej. Zapewniło to optymalną jakość produktu na miejscu” – wyjaśnia Zeller.

Trwała świadomość jakości produktu

Pedro Pérez, jako certyfikowane bioprzedsiębiorstwo, przywiązuje dużą wagę do zrównoważonego procesu produkcji, począwszy od uprawy drzew karobowych aż po mielenie strąków. Proces taki jest zapewniony dzięki młynowi Hosokawa Alpine Zirkoplex ZPS, a produkcja produktów wysokiej jakości i przyjaznych dla środowiska jest gwarantowana.

„Delikatne rozdrobnienie w młynie klasyfikacyjnym ZPS w połączeniu z naszym procesem odwadniania pozwala nam w naturalny sposób zachować wszystkie właściwości odżywcze i funkcjonalne strąków karobu w ultradrobnym proszku 'demicrocarob'” – przekonuje Enrique Pérez Martínez. Entuzjastycznie nastawiony do wyników nowej instalacji, Pedro Pérez widzi jeszcze więcej zalet w młynie klasyfikacyjnym firmy Hosokawa Alpine. „Młyn jest niezwykle energooszczędny, a dzięki swojej elastyczności może być stosowany uniwersalnie” – mówi Enrique Pérez Martínez. Dzięki młynowi Hosokawa Alpine, Pedro Pérez mógł jeszcze bardziej powiększyć swoją przewagę innowacyjną nad konkurencją i umocnić podstawy ekonomiczne.

Na tej bazie powstał nowy, innowacyjny produkt: Beflesh Mediterranean carob – projekt finansowany przez program ramowy Unii Europejskiej w zakresie badań naukowych i innowacji „Horyzont 2020” (umowa o udzielenie dotacji nr 829699). Beflesh składa się w 100% z czystego, surowego proszku karobowego i jest produkowany przy użyciu niezwykle innowacyjnej technologii, która uwzględnia oryginalne, pozytywne właściwości owoców karobu. Dzięki specjalnej wielkości cząstek Beflesh może być stosowany jako składnik funkcjonalny w szerokiej gamie produktów spożywczych. Stanowi doskonały „zdrowy” zamiennik kakao w proszku, ponieważ nie zawiera kofeiny i teobrominy oraz zawiera bardzo mało tłuszczu. Jest to również „naturalny” słodzik i idealna alternatywa dla mąki, która znacznie zwiększa ilość błonników i polifenoli w naszych codziennych posiłkach.

Dowiedz się więcej:  Wszystkie studia przypadków  | Wszystkie zastosowania spożywcze  |  Centrum testowe

Broszura Zirkoplex ZPS
Broszura Thickening Agents

Twój kontakt

Podaj nam swoją branżę i skąd pochodzisz.