Białka są niezbędne do życia i dlatego stanowią nieodłączny element diety człowieka. W związku ze wzrostem liczby ludności na świecie zapotrzebowanie na białko ogromnie wzrasta. Zapotrzebowania tego nie da się już zaspokoić wyłącznie za pomocą białek zwierzęcych. Z drugiej strony, białko roślinne jest uniwersalne i zgodne z wegetariańskim lub wegańskim stylem życia. W związku z tym alternatywne źródła białka będą w przyszłości odgrywać coraz większą rolę w zaspokajaniu zapotrzebowania ludności na białko.
Jednym z takich alternatywnych źródeł białka są białka roślinne, uzyskiwane głównie z pszenicy, soi, grochu, soczewicy i innych roślin strączkowych. W celu optymalnego wykorzystania ich zawartości białka opracowano proces przesunięcia białka (lub frakcjonowania na sucho). W wyniku ultradrobnego mielenia, po którym następuje przesiewanie, uzyskuje się frakcje o znacznie wyższej zawartości białka niż w materiale wyjściowym. Te bogate w białko i skrobię specjalne mąki są następnie wykorzystywane jako podstawa do produkcji wegańskich burgerów, kotletów z łubinu i wielu innych potraw pochodzenia roślinnego.